Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Scheidingspiek in feestmaand

Geplaatst op: 13-12-2019, 10:02:29

Ben je je partner behoorlijk beu maar verdient hij of zij een stuk meer dan jij? Dan is het zaak om nog dit jaar de scheiding aan te vragen. Vanaf 1 januari 2020 wordt de regeling voor partneralimentatie namelijk drastisch versoberd.

Meerdere advocaten zien de laatste tijd een enorme toename van het aantal verzoeken om echtscheiding, vertellen zij aan De Telegraaf. Peter* herkent dat. „Ik zit al zestien maanden in een vechtscheiding en mijn vrouw gaat inderdaad de echtscheiding deze week aanvragen. Zodoende heeft ze naast het afgelopen anderhalf jaar ook nog de volle 12 jaar alimentatie te pakken”, vertelt hij.

\"Ik zit al zestien maanden in een vechtscheiding en mijn vrouw gaat inderdaad de echtscheiding deze week aanvragen\"

Zijn aanstaande ex is niet de enige. „Het laatste kwartaal waren het er al veel meer dan normaal en er is nog echt een piek in december”, zegt Saskia Braun, mediator en scheidingsadvocaat en bestuurslid van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS)

Nieuwe regels partneralimentaties

„Als mensen zien wat de consequenties zijn van de nieuwe regels rond partneralimentatie schrikken ze echt. Wij zien dat veel vrouwen - die zijn het vaakst de ontvangende partij - er daarom voor kiezen nu nog snel een verzoek in te dienen”, legt Braun uit.

\"Kerst is een moment van bezinning, voor veel mensen komt dan ook het besef dat ze niet met hun partners verder willen\"

Normaliter wachten stellen juist met scheiden tot na de zomervakantie of de feestdagen. De meeste scheidingen worden in september en januari aangevraagd. „Kerst is een moment van bezinning, voor veel mensen komt dan ook het besef dat ze niet met hun partners verder willen. Vanaf Tweede Kerstdag stromen de mailtjes altijd binnen”, vertelt advocaat Alexander Leuftink, voorzitter van de vFas.

Moment van indienen geldt

Om te bepalen of je onder de oude of nieuwe alimentatieregels valt, wordt gekeken naar het moment waarop je een verzoek tot scheiding en partneralimentatie bij de rechter indient, legt advocate Braun uit. Dit kun je eenzijdig doen, met een advocaat. De andere partij kan hier dan niets meer tegen beginnen.

„In theorie zou je zo’n scheidingsaanvraag in één dag kunnen regelen, je zou het dus op 31 december nog kunnen beslissen. Maar je hebt wel een advocaat nodig en veel kantoren zijn dicht tussen kerst en oud en nieuw”, zegt Braun.

Twaalf wordt vijf jaar

Op dit moment kan de minst verdienende partner nog maximaal twaalf jaar partneralimentatie krijgen. Straks wordt deze periode beperkt tot de helft van de tijd die het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Uitzonderingen zijn er voor 50-plussers in een langdurig huwelijk en ouders van kinderen onder de 12 jaar.

„In het worst case scenario heb je nu nog recht op twaalf jaar alimentatie, en straks op vijf”, voegt Leuftink toe. „Daar moet je je in ieder geval goed over laten informeren.”

Haast

Marjet Groenleer van GMW Advocaten ziet de piek in scheidingsaanvragen ook. Zij denkt niet dat er nu extra veel huwelijken sneuvelen, maar vooral dat advocaten de procedure versnellen. „Als advocaat van de ontvangende partij kun je het niet maken om níet nu alvast een verzoek in te dienen, ook als je nog in overleg bent of in mediation zit”, vertelt ze.

\"Als je wacht tot volgend jaar kan dit namelijk heel ongunstig zijn voor je cliënt\"

„Als je wacht tot volgend jaar kan dit namelijk heel ongunstig zijn voor je cliënt. Dus dan kun je beter nu alvast een inhoudsloos en niet onderbouwd verzoek tot partneralimentatie indienen, dat is namelijk voor de rechter genoeg. Later werk je dan de details wel uit”, legt ze uit.

Ook in januari

Groenleer denkt trouwens dat er ook in januari een piek in het aantal scheidingen te zien zal zijn. „Er zullen heel veel mannen zijn - vaak zijn het toch de mannen die betalen - die nu op de bank zitten en denken: ik zing het nog wel even uit tot na de feestdagen. Die zitten echt te wachten tot de nieuwe regels ingaan.”

Overigens vragen de meeste ex-partners niet om partneralimentatie. Volgens het CBS werd dit in 2014, de meest recente cijfers die er zijn, bij ongeveer een op de zes scheidingen toegekend.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 12 december 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina